´Ad fontes´ is het motto van Sebastien Valkenberg. Ofwel: terug naar de bron. In zijn columns, essays en spreekbeurten grijpt hij terug op het denkwerk van grote filosofen. Zij bieden het beste weerwerk tegen slordig redeneren, modieuze denkbeelden en fact free filosofie.

Biografie

Foto 8

Plaats van handeling: de openbare bibliotheek van Schagen. In zijn examenjaar kwam Sebastien Valkenberg er een bloemlezing uit het werk van Plato tegen. Diens dialogen sloegen in als een bom en het onvermijdelijk moest gebeuren: hij zou filosofie gaan studeren, eerst in Amsterdam (VU) en later in Leuven. De leeslust maakte dat hij ook ruimhartig winkelde uit de studiegids van Nederlandse Taal en Cultuur.

De filosofie bleek te mooi, en vooral ook: te relevant, om haar binnen de vier muren van de universiteit te laten. Dus ging Sebastien Valkenberg stage lopen bij Filosofie Magazine. Eindelijk was daar het antwoord op die veelgehoorde vraag: wat kun je eigenlijk met filosofie? Dit dus: stukken schrijven over actuele onderwerpen voor een breed publiek. Nadien is hij dit blijven doen, voor Filosofie Magazine, maar ook voor Trouw, Elsevier en andere media.

Een essay of een column is de 100 meter sprint, een boek een marathon. In de zomer van 2005 begon Sebastien Valkenberg aan het avontuur dat zou uitmonden in Het laboratorium in je hoofd (2006), een essaybundel over filosofische gedachte-experimenten. Het boek werd genomineerd voor de Socrateswisselbeker en de NWO-Eurekaprijs 2007. Een paar jaar later verscheen de opvolger: Geluksvogels (2010). Hierin keert de auteur zich tegen het gratuite cultuurpessimisme dat zo vaak het ritme slaat in de filosofie. In 2015 was er Op denkles, bekroond met de Theodor Award, ‘voor een uitzonderlijke kunstenaar, een bijzondere wetenschapper of een morele raddraaier.’ Zijn meest recente boek is Policor in de polder (2021). Met koele blik en scherpe pen analyseert Sebastien Valkenberg waarom politieke correctheid zo’n giftige uitwerking heeft.

Ideeën kun je ook via andere manieren dan met de pen overbrengen. Sinds 2019 trekt Sebastien met een heuse Revue langs de zalen met Hidde Boersma, Maarten Boudry, Jaffe Vink en Marco Visscher. Samen vormen zij de Bende van de Vooruitgang, om tegenwicht te bieden ‘aan de doemdenkers, cultuurpessimisten en vooruitgangsloochenaars allerwegen die vandaag de tijdsgeest domineren.’ Meer info: via www.bendevandevooruitgang.nl.