´Ad fontes´ is het motto van Sebastien Valkenberg. Ofwel: terug naar de bron. In zijn columns, essays en spreekbeurten grijpt hij terug op het denkwerk van grote filosofen. Zij bieden het beste weerwerk tegen slordig redeneren, modieuze denkbeelden en fact free filosofie.

Vanaf eind maart te koop: Op denkles

valkenberg-op denkles-3d

Een ergere anticlimax tijdens een discussie is nauwelijks denkbaar. Je hebt zojuist je standpunt met argumenten onderbouwd. De hoop is nu dat de ander hetzelfde doet met zijn positie en eventueel aanwijst waar jouw redenering tekortschiet. In plaats daarvan volgt er een stilte en dan de ultieme dooddoener: ‘Nou ja, dat kun je nu wel vinden, maar iedereen heeft zijn eigen waarheid.’ Het klinkt heel ruimdenkend, maar is het ook waar?

Nee, dooddoeners komen voort uit slordig denkwerk. In Op denkles verzamelt Sebastien Valkenberg de meest populaire. Hij laat zien waar het misgaat én hoe we zulke uitglijders kunnen voorkomen. Daarbij put hij uit de filosofie: het ‘scheermes van Ockham’, het evidentiebeginsel, de naturalistische drogreden. 2500 jaar filosofie heeft een goed gevulde gereedschapskist opgeleverd. Die helpen tegen de holle kreten en modieuze denkbeelden die je tegenkomt in het publieke debat, maar net zo goed bij het koffieapparaat op het werk.

Meer info via http://www.amboanthos.nl/boek/op-denkles/