Biografie

SebasteinValkenberg1zwPlaats van handeling: de openbare bibliotheek van Schagen. In zijn examenjaar kwam Sebastien Valkenberg er een bloemlezing uit het werk van Plato tegen. Diens dialogen sloegen in als een bom en het onvermijdelijk moest gebeuren: hij zou filosofie gaan studeren, eerst in Amsterdam (VU) en later in Leuven. De leeslust maakte dat hij ook ruimhartig winkelde uit de studiegids van Nederlandse Taal en Cultuur.

De filosofie bleek te mooi, en vooral ook: te relevant, om haar binnen de vier muren van de universiteit te laten. Dus ging Sebastien Valkenberg stage lopen bij Filosofie Magazine. Eindelijk was daar het antwoord op die veelgehoorde vraag: wat kun je eigenlijk met filosofie? Dit dus: stukken schrijven over actuele onderwerpen voor een breed publiek. Nadien is hij dit blijven doen, voor Filosofie Magazine, maar ook voor Trouw, Elsevier en andere media.

Een essay of een column is de 100 meter sprint, een boek een marathon. In de zomer van 2005 begon Sebastien Valkenberg aan het avontuur dat zou uitmonden in Het laboratorium in je hoofd (2006), een essaybundel over filosofische gedachte-experimenten. Het boek werd genomineerd voor de Socrateswisselbeker en de NWO-Eurekaprijs 2007. Een paar jaar later verscheen de opvolger: Geluksvogels (2010). Hierin keert de auteur zich tegen het gratuite cultuurpessimisme dat zo vaak het ritme slaat in de filosofie.

Over cultuurpessimisme gesproken. Hoe vaak wordt er niet gesomberd dat internet een vluchtig medium zou zijn? Als blogger van De Dagelijkse Standaard merkt Sebastien Valkenberg dat filosofie die heet van de naald komt wel degelijk mogelijk is. Dat is juist haar grote schoonheid: de oude meesters van het denken – Ad fontes! – zijn elke moment van de dag inzetbaar.

Pages

Recent posts

Authors

Categories

Archives