´Ad fontes´ is het motto van Sebastien Valkenberg. Ofwel: terug naar de bron. In zijn columns, essays en spreekbeurten grijpt hij terug op het denkwerk van grote filosofen. Zij bieden het beste weerwerk tegen slordig redeneren, modieuze denkbeelden en fact free filosofie.

Als ultieme wraak had Amerika de Twin Towers moeten herbouwen

New_York_City

Het observatiedek van het nieuwe World Trade Center, op bijna 400 meter hoogte, is klaar. Dat werd onlangs gevierd als een mijlpaal. Heel begrijpelijk, maar bij mij overheerst de teleurstelling.

Top of the World
Het uitzicht is magnifiek, daar niet van. Kijk maar naar deze opnamen. De laatste keer dat Lower Manhattan toeristen zo’n panorama kon bieden, was op 10 september 2001.

Toen heette het observatiedek nog Top of The World. En inderdaad, daarop staan was een verheffende ervaring. Op 6 mei 2000 maakte ik het mee. Het liep tegen negenen, de zon ging onder en de stad onder mij ontstak haar lichten. Helemaal zeker ben ik niet, maar volgens mij kon je vanaf die hoogte de bolling van de aarde zien.

Inflatie
Waarom dan toch – hoe zal ik het noemen? – de spleen die het nieuwe observatiedek losmaakt? Die heeft te maken met de wolkenkrabber waarin het uitkijkpunt is gevestigd. Niet dat hij lelijk zou zijn – al is hij ook niet echt bijzonder, terwijl dat wel de bedoeling is van een wolkenkrabber. Dat moet een landmark zijn.

Wie wil meetellen in de wereld, zet een hoog gebouw neer. Zo gaat het al eeuwen. Of misschien is het beter om te schrijven dat het heel lang zo ging. Want op dit gebied heeft zich een flinke inflatie voltrokken.

De titel ‘hoogste wolkenkrabber’ wisselt steeds sneller van eigenaar. Je kunt nauwelijks nog volhouden dat er een symboolfunctie vanuit gaat.

Rat race
Zo werden ook de Verenigde Staten al snel ingehaald door de tijd. Toen ze de plannen voor het nieuwe World Trade Center bekendmaakten, toen nog Freedom Tower geheten, was het met 541 meter op papier de hoogste wolkenkrabber van de wereld. Inmiddels staat de Burj Khalifa in Dubia – 828 meter! – met stip op één.

Wat nu? Moeten de Verenigde Staten uit deze rat race stappen? Ja en nee. Ja, omdat er altijd wel weer een regime met geldingsdrang of een oliestaatje met een minderwaardigheidscomplex is dat nog verder omhoog wil. Kun je weer opnieuw beginnen.

Tegelijk heeft Amerika als geen ander land een baken nodig. Een flatje van een paar verdiepingen neerzetten op Ground Zero was geen optie. Zo laat je niet zien dat je bent herrezen na 9/11, terwijl dat uitdrukkelijk de bedoeling is.

Skyline
Daar moest iets komen wat – en nu moet ik oppassen dat ik niet al te zeer ga ronken – fungeert als een symbool voor vrijheid en democratie, precies datgene wat Al-Qa’ida het allermeest haat. Dat baken vormen de Verenigde Staten al meer dan twee eeuwen, en de Europese Unie zie ik dit stokje voorlopig niet overnemen.

Alleen, hoe doe je dat, herrijzen? De ultieme wraak op Al-Qa’ida is haar daad de vergetelheid induwen. Dan heeft Mohammed Atta zichzelf voor niets te pletter gevlogen. Daarom had Amerika de Twin Towers gewoon moeten herbouwen en de skyline – die beroemde skyline met dezelfde iconische status als het Vrijheidsbeeld – in ere moeten herstellen.

Sliepuit? Inderdaad!

Bron: Elsevier.nl 16 april 2013

Geef een reactie